Qui no ha pensat alguna vegada en lluir un somriure més blanca i brillant? Hi ha moltes versions i controvèrsies sobre el blanquejament dental i és per això que avui et solucionem alguns dubtes. Segur que alguna vegada t’has notat més fosques les dents. Si vols saber en què consisteix un blanquejament dental, quines opcions existeixen i si és perjudicial per a la teva salut, t’ho expliquem a continuació!

En què consisteix un blanquejament dental

Un blanquejament dental és un tractament d’odontologia estètica que consisteix a eliminar les taques de les dents fent que aquests llueixin més blancs i brillants. 

El tractament funciona gràcies als agents blanquejadors que generalment solen ser peròxid de carbamida i peròxid d’hidrogen. Aquests compostos químics estan presents en el gel que s’aplica durant el procés i són els que aconsegueixen deixar les dents blanques durant un llarg període. El resultat de l’emblanquiment acostuma a durar entre 2 i 3 anys aproximadament.

Moltes vegades hem comès l’error d’utilitzar trucs casolans, com per exemple amb bicarbonat i llimona, per blanquejar les dents. No obstant això, aquests mètodes no funcionen i a llarg termini poden arribar a ser perjudicials per als nostres dents i genives. El millor i més recomanat és comptar amb l’experiència i el coneixement d’un professional en la teva salut bucodental.

És perjudicial un blanquejament per a la meva salut dental?

Hauràs escoltat moltes vegades que un blanquejament dental perjudica la salut de les teves dents. La resposta és no. Sempre que el blanquejament sigui realitzat per un professional serà un tractament segur, fiable i eficaç. 

Els agents blanquejadors que comentàvem abans són peròxids i no àcids. Aquesta és la raó principal per la no es fa malbé ni es debiliten les dents. Els peròxids aconsegueixen un efecte d’oxidació a l’interior de la dent sense danyar la superfície.

Llavors podem dir que no, un emblanquiment dental no perjudica la salut dental. L’esmalt roman intacte. L’únic que pot passar és que et produeixi certa sensibilitat dental post-tractament però desapareix al poc temps. És una sensació semblant a quan menges un gelat o una beguda molt freda però fins i tot això, es pot tractar abans de començar el tractament.

Quina opció de blanquejament dental és millor per a la meva dentadura?

El blanquejament dental es pot realitzar tant a la clínica com a casa però sempre has d’acudir a un professional perquè t’aconselli quina opció és millor. A més, els components utilitzats per als tractaments només podràs trobar-los en clíniques dentals. Tots els tipus de blanquejament segueixen un mateix principi: un gel que penetra la dent i que s’allibera a poc a poc al seu interior.

Les dues opcions més utilitzades són:

Tractament a la clínica

El procés en tractament en clínica dependrà de el lloc on t’ho facis però generalment tendeix a seguir el mateix procés.

Com bé indica el nom, es porta a terme a la mateixa clínica. L’odontòleg aplica una substància al voltant de les dents cobrint i protegint les genives en tot moment. Seguidament es col·loca l’agent blanquejador (en la majoria de casos a força de peròxid d’hidrogen) sobre la dentadura i s’activa mitjançant un làser o llum durant 15 minuts aproximadament. Aquest ritual es sol repetir en 3 sessions diferents.

Tractament a casa

Per aquest tractament es crea amb antelació una fèrula personalitzada i transparent. Es realitza a mida i el procés és tan senzill com introduir el gel que se’t proporciona a l’interior de la fèrula i deixar-ho de 4 a 6 hores. El gel que s’utilitza en aquest cas sol estar fet de peròxid de carbamida. Aquest ritual es realitza a la nit i s’ha de repetir de 5 a 10 dies (depenent del grau de blanquejament que desitgis).

La millor opció per a tu dependrà dels hàbits i de les preferències que tinguis. Per exemple, si ets fumador o tens les dents molt foscos, el més recomanable és el que es fa a la clínica. 

Els fumadors han d’estar 48 hores sense fumar després de l’última sessió de blanquejament pel fet que el porus de la dent s’ha de tancar i tornar a la normalitat.

En canvi, si tens una gran sensibilitat a les dents o vols triar quan aplicar el tractament, el millor és el tractament a casa.

Si tens més dubtes o t’estàs plantejant fer un blanquejament i no saps on, fes click aquí i t’ajudarem en el procés.